Tim Stolwijk

Tim Stolwijk
Functie
Architect
E-mail
Beschrijving

"Wie naar eenvoud streeft, zal eerst het complexe moeten beheersen"
Gai Wang

"Na mijn HBO-studie Bouwkunde in Den Haag en een universitaire studie Bouwkunde aan de TU Delft, ben ik in 2007 als architect aan de slag gegaan bij het huidige KVDK Architecten. Ik krijg telkens weer de kans om een creatief en inspirerend proces in te gaan. Voor mij is het ontwerpproces een puzzel. Ik ben voortdurend op zoek naar een oplossing waarbij alles op zijn plaats valt, inclusief de eisen en wensen van de opdrachtgever. Het leuke aan mijn vak is dat het creatieve proces eindigt in de vorm van een bouwwerk waarin mensen prettig wonen en werken. Dat is in elk geval het doel waar ik elke keer naar streef. Van ideeën op papier tot een fysiek onderdeel van de omgeving."

"Bij KVDK heb ik inmiddels verschillende ontwerpopdrachten mogen doen. Waaronder eengezinswoningen, appartementen, bedrijfsgebouwen, villa's, een
winkelcentrum, een museum en een paardenstal. Een ontwerpopdracht vergt steeds weer inlevingsvermogen. Daarbij zijn meerdere elementen die een rol spelen. De spanning tussen architectuur en omgeving, en ook de functionele aspecten van een gebouw. Als architect moet je jezelf blijven vernieuwen. Kennis blijven vergaren op het gebied van duurzaamheid en nieuwe materiaalsoorten. Dat maakt mijn vak divers, uitdagend en veeleisend. Toch heb ik nog voldoende vrije tijd om te reizen, te hockeyen, boeken over architectuur te lezen en films te kijken."

Favoriete projecten
"Het is natuurlijk niet te doen om uit al die projecten één te kiezen. Toch is het ontwerpen van ‘t LAM - het Lisser Art Museum - heel bijzonder. Het museum moet op een natuurlijke manier worden geïntegreerd in de omgeving. Dat bereiken we door enerzijds het museum in het landschap te verankeren en het anderzijds vrij te houden van het dijklichaam waaronder de entree is gesitueerd. De combinatie zorgt voor een unieke dynamiek."