De Ridderhof

Vergrijzen in het groen

  • #appartementen
  • #duurzaam
  • #parkomgeving
  • #Wassenaar
  • #wonen
  • #zorg

De Ridderhof is een woonensemble van 82 appartementen, gelegen aan de rand van een karakteristieke jaren ’30-wijk in Wassenaar. Het project bestaat uit vier afzonderlijke bouwblokken, zorgvuldig gepositioneerd in een nieuw ontworpen parklandschap.

 

Vanuit de context is een ontwerpvisie ontstaan die gericht is op een harmonieuze inpassing in het bestaande stedelijk weefsel. De wijk wordt gekenmerkt door rijke baksteenarchitectuur, horizontale geleding en zorgvuldige detaillering. Deze kwaliteiten vormden het vertrekpunt voor een eigentijds plan dat zich voegt in de omgeving en tegelijkertijd een nieuwe laag toevoegt.

 

De volumes zijn zorgvuldig gesitueerd rondom een centrale vijver, met aandacht voor zichtlijnen, zonoriëntatie en privacy. Aan de straatzijde sluiten de gebouwen aan op de bestaande rooilijnen; binnen het plangebied is ruimte gevonden voor openheid, groen en visuele verbindingen met de omgeving – waaronder de nabijgelegen kerk.

 

In de architectuur komt het onderscheid tussen ‘buiten’ en ‘binnen’ tot uiting in de gevelopbouw. Gevels die grenzen aan het omliggende landschap zijn introvert, met smalle raamopeningen en een ritmische gevelstructuur. Aan de parkzijde zijn de gevels juist open en transparant, met royale balkons en grote glaspartijen die het contact met het groen versterken.

 

Het metselwerk speelt een hoofdrol in de verschijningsvorm van de gebouwen. Twee genuanceerde baksteenkleuren – roodbruin en geel – zorgen voor differentiatie én samenhang binnen het ensemble. Horizontale banden in staand metselwerk zorgen voor een geleding in plint, middenstuk en kap, geïnspireerd op de klassieke driedeling uit de jaren ’30. De kapverdieping is vormgegeven als een eigentijdse zolderlaag, met inpandige balkons en zorgvuldig ingepaste dakkapellen uitgevoerd in keramische leipannen.

 

De entrees zijn vormgegeven met expressieve betonnen elementen die fungeren als architectonische accenten. Ze verlenen de gebouwen een duidelijke herkenbaarheid en dragen bij aan een krachtige en statige uitstraling. Zowel in materialisering als in schaal en opbouw sluiten de volumes aan op het bestaande karakter van de wijk, waardoor de nieuwbouw op vanzelfsprekende wijze in het stedelijk weefsel is ingebed.

 

In samenwerking met de landschapsarchitect is een evenwichtig geheel ontstaan waarin architectuur, groen en wonen naadloos samenkomen.