IKC Het Sterrenwerk

Voor het ontwerp van IKC Het Sterrenwerk hebben we ons laten inspireren door de missie van de school: “Samen succesvol bouwen aan de basis”.

  • #duurzaamheid
  • #energieneutraal
  • #IKC
  • #integraalkindcentrum
  • #nieuwbouw
  • #onderwijs
  • #prijsvraag
  • #Sassenheim
  • #school

Voor het ontwerp van Integraal Kind Centrum (IKC) Het Sterrenwerk in Sassenheim hebben we ons laten inspireren door de missie van de school: “Samen succesvol bouwen aan de basis”. De heldere en overzichtelijke gebouwstructuur biedt het fundament voor de ontwikkeling van de leerlingen. Bij het positioneren van het programma is extra gelet op het clusteren van ruimtes om te kunnen reageren op toekomstige groei of krimp van de school. Dit heeft geresulteerd in een ruimtelijke indeling met een open middengebied, met daaraan grenzend de verkeerszones die toegang bieden tot de klaslokalen met geschakelde samenwerkplekken.

 

Het architectonisch ontwerp van Het Sterrenwerk is letterlijk een ‘schitterend’ middelpunt. Als verwijzing naar de naam van de school zijn in het goudkleurige geperforeerde plaatmateriaal stervormige openingen opgenomen. Ook in het Braziliaans metselwerk komen de stervormen terug. Hierdoor zal ’s avonds de school zichtbaar fonkelen. Verder bieden de gekozen materialen een rustige basis. De afwerkingen in de school zijn overwegend licht van kleur en combineren goed met de houten hoofddraagconstructie. Door gebruik te maken van zichtlijnen komt er extra daglicht de school binnen.

 

Op het gebied van duurzaamheid streven we naar een energie-neutraal gebouw. Zowel in het interieur als exterieur zal dit op een educatieve manier zichtbaar zijn om bij te dragen aan de bewustwording van leerlingen, leraren en ouders. Wat betreft het binnenklimaat is comfort voor ons het uitgangspunt. Goede ventilatie, gelijkmatige verlichting van ruimtes, voldoende daglicht, goede geluidswering en akoestiek zijn voor ons aspecten die nodig zijn voor een gezonde leeromgeving.

 

Ons ontwerp voor Het Sterrenwerk biedt een veilige, gezonde en educatieve leeromgeving dat flexibel, duurzaam en eigentijds is. Het is een gebouw waar kinderen zich thuis zullen voelen!

 
 
 

Dit ontwerp voor IKC Het Sterrenwerk is onderdeel geweest van een architectenselectie. 
Het heeft de realisatie helaas niet mogen halen.