Sportcomplex Ter Specke

Een complex dat niet alleen dient als ‘verzamelgebouw’ voor een diversiteit aan gebruikers en verenigingen, maar juist als een toekomstbestendige ontmoetingsplek met maatschappelijke waarde voor Lisse en omstreken.

 • #alzijdigheid
 • #CO2 reductie
 • #efficiënt
 • #FC Lisse
 • #flexibel
 • #gecombineerd opdrachtgeverschap
 • #houtbouw
 • #hybride constructie
 • #integraleterreininrichting
 • #multifunctioneel
 • #sportaccommodatie

Efficiënt én functioneel
De ambitie van de gemeente Lisse is om een efficiënt gebouw te ontwerpen met een lage CO2 footprint en een eigen identiteit. Een complex dat niet alleen dient als ‘verzamelgebouw’ voor een diversiteit aan gebruikers en verenigingen, maar juist als een toekomstbestendige ontmoetingsplek met maatschappelijke waarde voor Lisse en omstreken.

 

Het verbinden van gebruikers en bezoekers middels functionele ruimten is het centrale thema bij sportcomplex Ter Specke. De entreehal dient hierbij als hart van het complex. Het is dé plek waar alle disciplines aansluiting vinden, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. De grote, brede trap symboliseert deze verbindende factor; hij biedt ruimte voor verplaatsing van grote groepen mensen en is inzetbaar als binnen-tribune.

 

Brede raampartijen, zowel aan de binnen- als buitenzijde, versterken het sportieve samenkomen en de relatie tussen de verschillende ruimten. Vanuit de Business Club en de kantine is er een 180 graden panoramaview over de velden van voetbalvereniging FC Lisse. Vanuit de kantine heeft men ook direct zicht op de activiteiten in de sporthal. De relatie met het (voetbal)spel buiten wordt versterkt door de terrassen en de aansluitende tribune die direct vanuit de kantine en de Business Club te bereiken zijn.

 

Alzijdigheid
Door de positie van het gebouw in haar omgeving is het bereikbaar vanuit alle oriëntaties. In het ontwerp is hier rekening mee gehouden door elke gevel met aandacht te ontwerpen. Het pand is voorzien van foto’s van de sporten die worden beoefend binnen de accommodatie, uitgevoerd in Raficlad, een composiet gevelbekleding. Het overhoeks positioneren van de foto’s geeft het complex een alzijdige uitstraling. Om de hoofdentrees te benadrukken zijn deze uitgevoerd in de gele kleur van voetbalvereniging FC Lisse. Het alzijdige uitgangspunt heeft geresulteerd in een transparant en gebruiksvriendelijk gebouw dat voor alle gebruikers evenwichtig is, de ene sport is hierin niet belangrijker dan de andere.

 

Integrale terreininrichting
De hoofdopzet van het terrein is integraal meegenomen in het ontwerp van het gebouw. De huidige terreininrichting was verouderd en voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Daarom hebben we vanuit de openbare weg een veilige zone gemaakt in de vorm van een stenen loper. Deze leidt direct naar de entree van het gebouw. Op het terrein is een groot aantal parkeerplaatsen voor fietsers en auto’s toegevoegd om de sporters en bezoekers te kunnen ontvangen. Deze integrale aanpak heeft geleid tot een (kosten)efficiënte multifunctionele sportaccommodatie, waar gebruikers en bezoekers worden uitgedaagd en geënthousiasmeerd. Met als resultaat: een sportieve ontmoetingsplek die in het teken staat van hun S.P.O.R.T. DNA.

 

Samen, Plezier, Ontwikkeling, Respect en Trots!