Paviljoen Buitencantine

De Buitencantine is één van de dragers van deze herinrichting en refereert met haar informele en ontspannen sfeer aan het karakter van het Hollandse landschap.

  • BENG
  • herinrichting
  • hout
  • houtengevels
  • panoramaview
  • recreëren

Paviljoen Buitencantine bevindt zich op de Oostelijke oever van het Valkenburgse Meer en staat midden in het recreatiegebied. De gemeente Katwijk heeft een herinrichtingsplan gemaakt voor het gebied welke in 2022 is uitgevoerd. De Buitencantine is één van de dragers van deze herinrichting en refereert met haar informele en ontspannen sfeer aan het karakter van het Hollandse landschap. De verschillende plekken en functies in het gebied worden verbonden door een in hout uitgevoerde ‘Boardwalk’ met als hoogtepunt een steiger die ver het meer in steekt.

 

Het paviljoen voorziet in de behoefte van een recreatief cluster aan de zonnige oeverweide en het zwemstrand, waarbij samenzijn en het buitenleven centraal staat. Naast horecagelegenheid voorziet het gebouw in openbare toiletten en is het mogelijk om de locatie af te huren voor feesten en evenementen.

 

Aan de waterzijde bestaat de gevel grotendeels uit glas tot op het maaiveld. Dit biedt een 180 graden panorama over het Valkenburgse Meer. Door de gevel te laten verspringen ontstaat enerzijds een veranda waar men overdekt buiten kan zitten maar er ontstaan ook erkers die van binnen een beschutte plek geven waar men uitkijkt over het strand en het meer. Met deze ingrepen wordt de grens tussen binnen en buiten minder duidelijk en wordt de omgeving naar binnen gehaald.

 

De houten gevels en het glas tot aan de grond passen bij de open en ongedwongen sfeer die op deze plek wordt beleefd en gewaardeerd. Voor de houten delen is gewerkt met drie ton-sur-ton kleuren. Dit geeft een levendig en warm beeld zonder dat het hout snel vergrijst. Het zadeldak is uitgevoerd als aluminium felsdak. Dit sluit niet alleen aan bij het dak van Brasserie Buitenhuis maar ook bij de loodsen van het naastgelegen smalspoormuseum. Ook de kleurstelling van de kozijnen is gelijk aan die van de brasserie en de stelconplaten van het terras verwijzen weer naar het industriële karakter van het smalspoormuseum.

 

Het paviljoen is het sluitstuk van de herinrichting van dit verbindende recreatieve hart, gelegen tussen Leiden en de toekomstige nieuwbouwontwikkeling van Nieuw Valkenburg.