Stichting Het Raamwerk

Een met daglicht doordrenkt centraal hart vormt de functionele spil van het nieuwe zorggebouw.

In opdracht van Stichting Het Raamwerk hebben we een nieuw zorggebouw ontworpen. In 2017 wonnen wij deze prijsvraag voor een nieuw zorggebouw op de Hafakker in Noordwijkerhout. Inmiddels is het project gerealiseerd door aannemer Van Braam-Minnesma.

 

Het nieuwe zorggebouw biedt plaats aan 32 cliënten met een zorgindicatie van zzp 4 en hoger. Het programma bestaat uit 4 woongroepen van 8 bewoners. Per groep is er een gezamenlijke woonkamer met keuken en een ruim balkon of terras voorzien. Het gebouw is symmetrische van opzet waarbij per laag twee woongroepen zijn gesitueerd. In het lichte, centrale hart van het gebouw zijn naast het trappenhuis en de lift, de ondersteunende functies voor het personeel ondergebracht. Verbrede gangzones zorgen voor een aangename sfeer op de groepen en extra “woonruimte” voor de bewoners. Aan het eind van de gangzones zijn ramen geplaatst om zoveel mogelijk natuurlijk licht het gebouw binnen te laten.

 

De gevels zijn uitgevoerd in robuust metselwerk, verfijnd met diverse rollagen en staand metselwerk patronen. Hierdoor krijgt het gebouw een rijke detaillering. Accenten van gemêleerde houten geveldelen bij de terrassen en balkons geven een warme sfeer aan de buitenruimtes. De plint is uitgevoerd in beton. Deze plint volgt speels de verspringende kozijnen. De overdekte entree wordt geaccentueerd met een prefab betonelement met zitbankje waarin de naam en het logo van het gebouw zijn verwerkt.

 

Het gebouw is voorzien van een duurzaam installatiesysteem voor het verwarmen en koelen door middel van warmte-koude-opslag in de bodem. Zonnepanelen op het dak zorgen voor extra energie.